Tverrfaglig klinikk med kiropraktor, fysioterapeut og osteopat

Hjernerystelse

Ina Strand Aas • des. 04, 2023

Hjernerystelse rammer 50% av den vanlige befolkningen, ikke bare idrettsfolk. Skaden oppstår som følge av en rystelse av hjernevevet. Skaden kan ikke graderes, den kan kun måles på den skaddes subjektive opplevelse. Kun 10% av de med hjernerystelse opplever bevissthetstap under ulykken.


Symptomene varer vanligvis i 10-14 dager, men 30% har symptomene i 4 uker eller lenger. Det er anbefalt med hvile og ro i 48 timer etter skaden, som ved all annen skade, men etter det er det optimalt å komme i gang med hverdags aktivitet og stimuli igjen.


Når man får en hjernerystelse får man gjerne et bunnpunkt etter 3-7 dager, før man blir bedre igjen. Selv om symptomene forsvinner, tar det 3-4 uker før energinivåene i hjernen er normale. Det siste er forsket på hos godt trente idrettsutøvere, så hos normalbefolkningen kan dette variere. Får du en ny smell i løpet av denne tiden, tar det lengre tid. Opptil 3-4 mnd. før hjernen er tilbake til normale nivåer.


Blodkarene til hjernen strekkes, som gjør at blodet slipper avfallsstoffer inn i sentralnervesystemet og skaper en inflammasjon. Dette gjør at smertestillende medisiner som ibux ikke fungerer. I stedet viser det seg at et anti-inflammatorisk kosthold kan ha god effekt på å dempe denne inflammasjonen.


Får du en hjernerystelse er det viktig med god søvn for å restituere og å skylle ut slagstoffer. Spesielt viktig er det med den dype søvnen. Forsøk derfor å ikke sove på dagtid for å bedre kvaliteten på nattesøvnen.


Hjernerystelse er et energiunderskuddsproblem og det kan da hjelpe å bruke hjertet for å løfte energien. Dette gjøres ved rolig kondisjonstrening. Symptomene kan trigges litt, men det er ingenting som tilsier at trigging av symptomer gir et lengre forløp. Forsøk uansett en måte å trene effektivt på.


Røde flagg ved hjernerystelse og som skal sendes videre til legevakt/sykehus er: Hvis hodepinen forverrer seg, hvis man blir bevistløs på et tidspunkt, ved oppkast, endring av personlighet og hvis man går inn og ut av bevissthet. 

Av Christer Christer Utzig 02 May, 2024
Den kan vel ikke sies å være den mest kjente toppen, men med sin vide og flotte utsikt er det absolutt en tur som kan anbefales. Hørsfjell er det høyeste fjellet i kystkommunen Bamble og rager 288 meter over havet. Fra parkeringa går man først langs hovedveien gjennom Bamblebygda med utsikt til Bamblevann. Etter dette så følger et lengre parti på grusvei med slak stigning hele veien. Opp til toppen er det en kort trasé på sti før du kan nyte utsikten ut mot havet og innover mot Bamblemarka. Siden det er mulig å gå på grusvei et langt stykke er dette en tur som egner seg fint for barnefamilier med vogn. Ønsker man et mer vekslende terreng kan man velge en annen trasé hvor det er større innslag av skogsstier og traktorveier. Her er det bekker og områder med gammelskog som gir en fin ro i kroppen. Hvis gamle skader eller akutte vondter hindrer deg fra å gå tur, ta kontakt med oss så hjelper vi deg gjerne tilbake i bevegelse. #Beveo #Kiropraktor #Fysioterapeut #Osteopat #utno #topptur #ti-topper´n #dnt #friluftsliv #natur #utpåtur
Av Ina Strand Aas 06 Mar, 2024
Albueleddet er et hengselledd som forbinder skulderen med håndleddet. Smerte der er ofte et resultat av en lokal lesjon, men hvis den kliniske undersøkelsen av albuen er negativ, er smerten som regel referert fra nakken, skulderen eller øvre delen av ryggen/brystet. Ofte henger albuesmerter sammen med en større kjedeproblematikk, hvor spenninger og nedsatt bevegelighet påvirker hverandre. Det vi er interessert i å vite er lokasjonen på smerten din, hvordan det startet, hva som provoserer/lindrer og om det er noen låsninger som hindrer bevegeligheten. Albuen har 4 bevegelser- bøye, strekke og rotasjoner og 2 bevegelser i håndleddet som påvirker albuen. Det vi ser etter når vi tester er grad av bevegelse, smerte, følelsen i leddbevegelsen, styrke og hevelse. Basert på dette og hva du forteller oss kan vi ta en vurdering på hvordan vi best kan hjelpe deg. Følg med denne måneden for mer spennende informasjon om albue😊 
Av Christer Christer Utzig 08 Feb, 2024
I det siste har vi hatt mange innom med plager relatert til kjeven. Det har vært alt fra at man først tror det er hull i en tann, kjeven låser seg til mer diffuse muskelsmerter som også gir hodepine. Kjeven er et glemt ledd som fortjener mer fokus. Månedens tema er derfor kjeve.
Share by: